NEDRET GÜVENÇ

posted under by ocean
5 Eylül 1930 yılında İzmir'de doğdu. İzmir'de öğrenimini tamamladıktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarında şan ve piyano tahsili yaptı. O dönemde tiyatro oyuncusu olmaya karar verdi.

Sahneye ilk kez İzmir'de çıktı. İzmir Şehir Tiyatroları 1950 yılında kapatılınca ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti. 1950-51 sezonunda İstanbul Şehir Tiyatroları'na katıldı. 1959-60 yıllarında iki sezon boyunca Ankara Devlet Tiyatroları'na konuk oyuncu olarak davet edildi. Daha sonra yeniden İstanbul Şehir Tiyatrosu'na döndü. Bugüne kadar 200'den fazla tiyatro oyununda baş rol aldı ve pek çok ödül kazandı. 1974'te oyunculuğunun yanı sıra "En Büyük Kumar" oyununu sahneye koyarak, yönetmenliğe başladı. Daha sonra "Bernarda Alba'nın Evi'nin yönetmenliğini yaptı. Hayri Esen ve Murat Arıburnu ile evlenip ayrıldı. 1959'da İlhan İskender Armağanı'nı kazandı.

Oynadığı oyunların bazıları: Boş Beşik, Alcestis, Beyaz Güvercin, Cyrano de Bergerac, Rüya Gibi, Tartuffe, Therese Raquin, İhtiras Tramvayı, Hile ve Sevgi, Macbeth, Hırçın Kız, Günden Geceye, Aşk Mektupları...

Ödülleri:
Türk Film Dostlar Derneği Ödülü: Kanlı Para

Altın Portakal: Kötü Tohum

İlhan İskender Ödülü: Cyrano de Bergerac'daki Roxanne rolü ile

Kültür Bakanlığı Onur Ödülü: Günden Geceye

Avni Dilligil En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü: Günden Geceye ve Aşk Mektupları'ndaki rolleri ile iki kez

Schiller Madalyası: Hile ve Sevgi

Afife Jale En Başarılı Kadın Sanatçı Ödülü: Eskimeyen Oyun 1996-1997

0 yorum

Make A Comment
top