ROLE HAZIRLANMAK

posted under by ocean
Role hazırlanmak ..
Bir role hazırlanırken, ilk hedefim oyun yazarıdır. Onu iyice tanımaya bakarım. Onu yaşadığı çağın içinde değerlendirir, ancak günümüzün gerçekleriyle de karşılaştırıp bir senteze ulaşırım. Yapıtın evrensel olduğu nokta, budur. Yazarın oyunu, yazarlığının hangi döneminde yazdığı da önemlidir. Ayrıca, yazara bu oyunu yazdıran dürtüleri anlayabilmem için onun sosyal ve politik kişiliğini de bilmem gerekir. Oyunu defalarca okurum; araştırmalarım için notlar alırım. Oyundaki her karekterin ifade ettiği fikir çok önemlidir; onları iyice saptamak gerekir. Oyunun geçtiği dönemi ve ortamı tanımak için araştırma yapmak şarttır. Örneğin, "Danton'un Ölümü"ndeki rolümü (Lucille) gözü kapalı çalışmamak için tarih kitaplarından bütün bir Fransız ihtilalini, sebeplerini ve sonuçlarını okuyup, öğrenmem gerekmişti. Bu her oyun için geçerli. Böylece her oyun, oyuncu için ayrı bir eğitim süreci haline de gelebiliyor.

Zamanımı dengeleyebilmek için kendime mutlaka bir program yaparım. Okuma ve tahlil provalarından sonra hemen halledilmesi gereken ilk kaba çalışma, ezberdir. Bana verilen prova süresini asla ezber için harcamam. Ancak, kru kuruya ezber de sakıncalıdır. Provalar başlayınca herşey çok değişebilir. Bu konuda kısmen esnek olmakta yarar var.

Provalar boyunca, oynayacağım karekteri bütünlemeye ve yönetmenle yorum birliğine varmaya çalışırım. Çelişkilerin üzerine giderim. Bu arada, karşılıklı oynadığım arkadaşlarımla ortak bir uyum ve biçem elde etmeye çalışırım. Arayışlarım, yapabildiklerim ve yapmam gerekenlerin denetimi, gece gündüz, provalarda ve sonrasında hata uyurken bile bilinç altı sürer. Bu uğraş, kendime çizdiğim program içinde, oyun başlayıncaya kadar sürer.

Ancak, oyun başladıktan sonra herşey bitmez. Kuşkular, korkular, acabalar, seyirciyle birlikte gelen yeni durumların nedenleri, niçinleri hep devam eder. Hiçbir zaman, tam olarak emin olunmaz. İlk gün, oyunun ilk haftası, birinci ayın sonu... Tabii biliyorsunuz, bu arayışın sonu yoktur ve her zaman yapılmamış birşey bulmak mümkün. Ayrıca şunu da hiçbir zaman unutmamak gerekir ki, her zaman sizden daha iyisini yapan biri mutlaka çıkacaktır.

Nedret Güvenç- DİNLE BENİ,işbankası yayınları

5 yorum

Make A Comment
top